Понедjељак - Петак: 7.00 - 15.00 часова

Испитати однос према култу оружја у земљама региона

05.05.2023.

Цјелокупно друштво у земљама региона, након трагичног догађаја у Београду, треба да преиспита однос према његовању култа оружја које постоји, речено је Срни у требињском Центру за социјални рад.

У тој установи сматрају да је потребно појачати и превентивне активности с циљем сузбијања вршњачког насиља, а да је за правилан одгој дјеце, прије свега, кључан добар однос родитељ-дијете односно да треба градити однос повјерења и сигурности са дјецом.

Говорећи о могућим разлозима за трагичан случај у школи у Београду у којој је малољетник убио осморо ученика и чувара школе, у требињском Центру за социјални рад истичу да треба имати довољан број правих информација да би се доносили конкретнији закључци о тако осјетљивој теми, али да су бројни изазови родитељства у 21. вијеку, посебно посљедњих година.

„Све је већа употреба интернета, друштвених мрежа и различитих апликација доступних дјеци. Не можемо им забранити нити их искључити из савремених технологија, али је родитељска обавеза и одговорност да контролишу вријеме које дјеца проводе на друштвеним мрежама“, истакли су у Центру.

Они су нагласили да родитељи треба да имају увид у садржаје којима дјеца приступају на друштвеним мрежама да би код њих изградили здрав однос према употреби технологије.

У пуцњави у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду јуче је убијено осморо ученика и радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и наставник су рањени. Полиција је ухапсила ученика чији су иницијали К.К. који је починио злочин.

И у Младеновцу је синоћ убијено осморо људи, а 13 рањено у још једној пуцњави. Ухапшен је осумњичени чији су иницијали У.Б. за којим је у потрази током ноћи било 600 припадника МУП-а.

Заставе на пола копља, тешка тишина и невјерица да је само у два дана у два масакра у Србији изгубљено 17 живота оковали су Београд