Понедjељак - Петак: 7.00 - 15.00 часова

Održana konferencija za štampu

27.12.2010.

Ponedjeljak, 27.12.2010. godine

U prostorijama Centra za socijalni rad Trebinje održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o radu ustanove u 2010.godini i planovima za 2011.godinu. Direktorica Centra za socijalni rad, mr Mira Ćuk, istakla je da se rad Centra u 2010. godini odvijao prema  Strateškom  planu CSR Trebinje 2010-2015. i prema Planu akcije za 2010. godinu, da je u potpunosti primijenjen sistem kvaliteta koji je sertifikovan krajem 2009. godine, te da  je Centar učestvovao u izradi nacrta Strategije socijalne zaštite opštine Trebinje 2011-2015. godina. Mira Ćuk je naglasila da nije zabilježeno povećanje broja korisnika u odnosu na prethodni period, sem u dijelu utvrđivanja invalidnosti i ostvarivanja prava na pomoć i njegu od strane drugog lica (rast oko 20%), a veće su i potrebe za jednokratnim pomoćima, posebno, od strane lica koja su ostala bez zaposlenja. CSR je redovno izmirio sve isplate novčanih prava korisnicima   za 11 mjeseci, a realizovano je  šest programa pomoći za  socijalno najugroženije kategorije stanovništva koje je finansirala Opština Trebinje. Pomoć je pružena u vidu: paketa hrane, odjeće i obuće, ogreva, učeničkog pribora i udžbenika za djecu, stvari za domaćinstvo i sl.

U okviru implementacije Projekata aktivnosti u zajednici CSR bio je nosilac jednog projekta, a u četiri je bio partnert. Centar je realizovao i projekat koji je odobren od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite-iz sredstava lutrije, a bio je partner  Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama  „Sunce nam je zajedničko“ u projektu koji je finansiran od Fondacije za socijalno uključivanje BiH.

Direktor Centra obavijestila je novinare da je potpisan ugovor sa EU u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora  za projekat „ Osobe sa invaliditetom u središtu društvene kohezije – Sunčane radionice“, koji je urađen u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić  i  Zavodom za zapošljavanje Crne Gore – Biro rada Nikšić, a partner u Trebinju je  Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“. Realizacija ovoga projekta odvijaće se u 2011. godini.