Понедjељак - Петак: 7.00 - 15.00 часова

Реализован пројекат ЈУ ЦСР Требиње у сарадњи са Градском управом Града Требиња- Повјереник за мањине у граду Требињу

08.02.2022.

На основу пројекта „Промоција и повећање модела за укључивање мањина и других рањивих група на Западном Балкану“ кога имплементирају Савез општина и градова РС, НАЛАС (Мрежа удружења локалних власти југоисточне Европе) и ГИЗ (Њемачко друштво за међународну сарадњу) омогућен је е-курс на тему „Повјереник за мањине“. Курс прати и спровођење Агенде 2030 УН и њених циљева (СДГ) која подразумијева универзални план за акцију, људе, планету и просперитет. Учесницима кластер учења је омогућено активно учешће, са могућношћу израде пројекта – финансијском подршком и одабиром два пројекта која су по критеријумима Комисије за процјену пројеката (НАЛАС и ГИЗ) била најбоља.

ЈУ Центар за социјални рад Требиње који је носилац пројект у сарадњи са Градском управом Града Требиња  добио је финансијску помоћ, као један од два најбоље израђена пројекта и реализовао исти. Набављена је рачунарска опрема за рад (лаптоп рачунар, пројектор и штампач са скенером), одржана дводневна радионица 03.02 и 04.02.2022.године о националним мањинама и њиховим правима, чији је едукатор  била проф.др.спц.Ребека Котло, доктор правних наука. Радионици су поред ЈУ ЦСР Требиње и Градске управе, присутвовали стручни радници психолошко-педагошких служби основних и средњих школа са подручја града Требиње, представник Црвеног крста Тб, Дома здравља Тб и Удружења националних мањина за Источну Херцеговину.

 

У склопу радионице обављена је посјета ромском насељу Волујац и том приликом свим ромским породицама су уручени прехрамбено-хигијенски пакети.

Сам курс и могућност финансијске помоћи, приликом израде квалитетног пројекта имао је за циљ јачање социјалне и здравствене заштите националних мањина и рањивих група и на који начин је потребно укључити одређене актере на националном, регионалном и локалном нивоу како не би никога оставили иза себе.